Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/leaderbg/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/leaderbg/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/leaderbg/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Последните публикации на: Николай Александров
Forum LEADER Computers
декември 04, 2020, 12:14:17 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: Промоция! -> Безжичен WiFi интернет  без договор без кабел без лимит на трафика само за 6лв. на месец!
 
  Начало Forum Помощ Търси Вход Регистрация  
+-+-
Промо

+- Потребител
Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?
+- Статистика
Members
Total Members: 131
Latest: cveti92.
New This Month: 0
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 37
Total Topics: 32
Most Online Today: 6
Most Online Ever: 86
(декември 09, 2013, 11:03:18 )
Users Online
Members: 0
Guests: 5
Total: 5
  Покажи публикации
Страници: [1]
1  LEADER Съвети и препоръки / Как да направим правилният избор за покупка на ... / Re:Защо да си купим таблет? -: февруари 03, 2012, 12:29:07
Браво! Много добра тема си направил, толкова е добра че обмислям варианта и аз да си взема един таблет   Намигване
2  LEADER Интернет и Телевизия / Интернет по кабел / Възможни грешки при PPPoE -: януари 27, 2012, 06:08:15
Възможни грешки при PPPoE връзка:

1.Грешка 691 (windows Vista/XP/98)
Тази грешка означава, че най-вероятно бъркате Вашето потребителско име или парола. Моля въведете ги отново в съответните полета. Пишат се както са по договор! Другата възможна причина да Ви излиза тази грешка при опит за свързване е да се опитвате да се свържете към грешен сървър/име на услугата. В такъв случай трябва да коригирате настройките за сървър/име на услугата на Вашата PPPoE връзка.

2.Грешка 678 (windows XP/98)
Грешка 815 (windows Vista)

Тази грешка се появява когато не можете да се свържете към нашият сървър заради грешни настройки, проблем с компютъра или проблем по мрежата. При тази грешка трябва да проверите дали сте въвели правилно името на услугата (service name) на сървъра, към който се свързвате. Това става по следния начин: щракате два пъти с ляв бутон на икона за свързване да се отвори прозорецът, в който въвеждате потребителското име и паролата. Под тези полета имате бутоните свържи се (connect), отказ (cancel), свойства (properties) и помощ (help). Трябва да натиснете бутона свойства и в отворилият се прозорец да сверите името на услугата (service name). Ако името на услугата е вярно пробвайте да изкарате кабела на интернета от мрежовата Ви карта и след това да го вкарате добре, рестартирайте компютъра. Ако тези действия нямат ефект и все още Ви изписва тази грешка при опит за свързване се свържете интернет доставчика Ви.

3.Грешка 769 (windows Vista/XP)

Тази грешка дава поради две причини: забранена мрежова карта или липсващи драйвери за ЛАН. Дали е забранена мрежовата карта можете да проверите по следният начин: от меню старт избирате настройки (settings), след това контролен панел (control panel) – мрежови връзки (network connections) и там трябва да имате икона local area connection. Щракнете върху нея с десен бутон на мишката и ако на първият ред Ви пише разрешаване (enable) го натиснете. След това можете да опитате да се свържете от иконата Ви за интерент. Ако обаче на първият ред Ви пише забрани (disable) не го натискайте, а проверете дали нямате друга икона local area connection 2 или друга таква икона с друго име. Извъшете същата процедура и с нея. Ако “разрешите” някоя връзка опитайте да се свържете с PPPoE връзката след това. Ако нямате драйвери за мрежовата карта тогава в мрежовите връзки няма да имате икона local area connection. Това се получава най-често след преинсталиране на windows. В този случай можете да пробвате да преинсталирате драйверите на мрежовата карта и когато се появи въпросната икона local area conneciton, да свържете Вашата PPPoE връзка.

4.Грешка 720 (windows Vista/XP)

Причината за тази грешка най-вероятно е изключен TCP/IP протокол от настройките на самата връзка. Оправя се по следният начин: щракате два пъти с ляв бутон на икона за свързване да се отвори прозорецът, в който въвеждате потребителското име и паролата. Под тези полета имате бутоните свържи се (connect), отказ (cancel), свойства (properties) и помощ (help). Трябва да натиснете бутона свойства и в отворилият се прозорец да натиснете прозореца работа в мрежа (networking). В отворилият се прозорец търсите internet protocol TCP/IP и щракате с ляв бутон в кутийката пред него, за да се сложи отметка. По този начин включвате този протокол и след това трябва да можете да се свържете успешно. Другият вариант за тази грешка е да сте инсталирали някоя програма (Bitcomet, eMule), която да Ви е препачнала internet protocol-а TCP/IP. В такъв случай трябва да влезете под Safe Mode и в папка windows/system32 да потърсите файла tcpipsys.original и да го преименувате на tcpip.sys . След това е необходимо само да рестартирате компютъра и да го стартирате в нормален режим на работа.
3  LEADER Интернет и Телевизия / Цифрова Телевизия / Цифрова телевизия LEADER -: януари 06, 2012, 12:11:54
Включихте ли се вече към нашето ново предложение? Цифрова телевизия от ново поколение!
със 130 канала 10 HD и интернет портал.

http://leader.vratza.com/?lang=bg&x=digital-tv
4  LEADER Съвети и препоръки / Монитор избор съвет и препоръка / LCD vs. LED -: януари 05, 2012, 12:46:00
LED vs. LCD
Не се опитвайте да намерите отговор на въпроса, защо да изберем LED пред LCD монитор – самият ви въпрос е погрешен. Както уточнихме, LED е подсветката, която като технология може само да добави някои екстри към качествата на един LCD монитор. Истинският въпрос е какъв точно модел да изберете. Няма компания, която да е започнала направо да прави добри LED монитори. За целта й е необходим целият опит и традиции в разработването и производството на LCD дисплеи.

За новостите на този фронт потърсихме мнението на Шакир Ахмедов, който от 10 години насам е основната фигура в бизнеса с монитори на Samsung в България и от няколко месеца – мениджър ИТ подразделение в Samsung за България. Ето и неговите препоръки:

Мониторът е устройство, на което отново виждате света такъв, какъвто го е видял фотоапаратът или видеокамерата, или такъв, какъвто го е създало вашето въображение с професионална графична програма. Ето защо точното пресъздаване на цветовете е много важно. LED мониторите на Samsung се отличават със 100% предаване на sRGB пространството.  Моделът PX2370 например дава реалистична картина с професионално качество, подходяща дори за работа в дизайнерски студиа и фотолаборатории.
И като стана дума за работа, работата пред монитор по традиция е свързана с напрежение в очите, често придружено с главоболие и поглед, подходящ повече за купон в 2 през нощта, отколкото за офис в 4 следобед. Традициите обаче се промениха с технологията Magic Lux на LED мониторите на Samsung. Тя настройва яркостта на екрана според осветеността на околната среда, при което картината става едновременно по-красива, по-реалистична и по-щадяща очите. Разбира се, LED подсветката като технология благоприятства постигането на максимален ефект от тази динамична настройка.
Друга технология на Samsung, която усъвършенства „вродените” предимства на LED технологията, е Magic Angle. Благодарение на нея ще виждате картината на монитора си буквално отвсякъде – дори от легнало положение.

Сред техническите параметри изпъкват високият контраст (5 000 000:1), постигнат със специална технология на Samsung Mega DCR, и изключително бързото време за реакция на пикселите – 2 ms, което геймърите и видеоманиаците ще оценят подобаващо.

За дизайна често се говори, когато няма какво друго да се каже, но в случая той наистина играе съществена роля за избора на потребителя. Набиращата скорост световна тенденция е потребителската електроника да бъде красиво допълнение към домашния интериор, а съвременният офис далеч не се предполага да е изпълнен със скучни сиво-бели компютърни кутии и монитори като в миналото. LED технологията позволява непостижим досега тънък профил на монитора – при 70-а серия на Samsung той е 16.5 мм, за сравнение обикновен LCD монитор е с дебелина около 3 см. Отново при 70-а серия стойката е прозрачна, а цялостната визия е базирана на концепцията Touch of Color, създаваща неповторимо усещане за изтънчена дискретност.


Цената
След всичко това може би очаквате цената на LED мониторите да ви откаже от всички техни предимства. Всъщност при Samsung LED моделите са само с 10% по-скъпи от традиционните LCD-та. Предвид неоспоримо по-добрата им енергоефективност и факта, че LED подсветката, за разлика от флуоресцентната гарантира много по-дълъг живот на самото устройство, се оказва, че инвестицията в LED монитор е повече от изгодна.
5  LEADER Съвети и препоръки / Монитор избор съвет и препоръка / Какво е LED технологията при мониторите -: януари 05, 2012, 12:45:24
Правилният избор на монитор може да покачи едновременно ефективността и качеството на работата ни и да допринесе за доброто ни здраве.

 

Същевременно разликата в параметрите, по които избираме монитор за дома и за офиса, все повече се размива. Защо се получава така? Почти очевидно е – както фактът, че искаме или не, винаги се налага да работим и у дома, така и този, че в офиса все повече работим с видео съдържание, чието качествено предаване доскоро бе приоритет на домашните монитори.


И така какво искаме от идеалния монитор? Достатъчно работна площ, красиви и

реалистични цветове, кратко време за реакция, за гладко протичане на филми, видеоклипове и разбира се – игри, добър ъгъл на видимост – за да споделяме пълноценно постиженията си с колегите и любимите си снимки и видеоклипове с гостите у дома... И не на последно място – да изглежда така, че с гордост да го поставим и в хола, и на бюрото си.

Производителите отдавна мислят как да сбъднат тази мечта и идеите и разработките им доведоха до една нова подкатегория на LCD мониторите – LED LCD дисплеите. Да, технологията практически е същата като при толкова нашумелите LED телевизори, в чиито предимства е лесно да се убедите на живо във всеки шоурум. И е логично да бъде пренесена и при мониторите, още повече, че точно тя ги прави идеалната основа за цял нов клас продукти – мултифункционалните монитори с TV тунер и други екстри, при които се търсят в още по-голяма степен и предимствата на добрия телевизор.

LED мониторите са разновидност на LCD мониторите, но вместо с флуоресцентна, те са с LED (светодиодна) подсветка. Тази „малка” разлика им дава сериозни предимства по отношение на контраста, точното цветопредаване и зрителния ъгъл. Освен това позволява създаването на уникално тънки панели, което от своя страна вдъхновява дизайнерите да направят монитора изкушаващо елегантен.
6  LEADER Съвети и препоръки / Принтер избор съвет и препоръка / Лазерен или мастилено струнен принтер -: януари 05, 2012, 11:15:28
Първа стъпка при избора на принтер е да решите каква технология да използвате, според нуждите и бюджета
Принтерът е задължителен компонент във всеки офис, а вече едва ли има и домашен потребител без устройство за печат. На пазара се предлага изключително разнообразие от продукти от различни производители, така че всеки потребител може да избере точно този принтер, който пасва най-добре на неговите нужди. Важна стъпка при избора на принтер е да решите каква технология да използвате. Сега масовият избор се свежда основно до два типа устройства – лазерни и мастилено-струйни принтери. Всяка от двете технологии има своите предимства и недостатъци. 
Технологията
Лазерният принтер използва технология, подобна на тази за копиране на документи. Тя е разработена още през 30-те години на миналия век от адвоката по патентно право Честър Карлсън като един по-лесен начин за правене на копия на молбите за патенти. В копирната машина има метален барабан със статичен заряд. Когато хартията, от която ще се копира, се освети с ярка светлина, тя се отразява от бялото и се връща към барабана, като размагнетизирва секциите, върху които попадат светлинните лъчи. Към останалите зони от барабана, които остават намагнетизирани (и които съответстват на тъмните зони на оригиналния документ), се полепва тонер във вид на фин прах. Тези прахообразни частици тонер се пренасят от барабана върху лист хартия и се стопяват върху него.
Действието на лазерния принтер се основа на същия принцип, но вместо светлината, която се отразява от листа хартия и пада върху барабана, един лазерен лъч “рисува” изображението върху намагнетизирания барабан.   
Мастилено-струйните устройства възприемат един по-директен подход, като използват принтерна глава за всеки цвят мастило. Обикновено главата съдържа стотици малки камери, в които влиза мастилото, заедно с по един подгряващ елемент за всяка камера. Когато през този елемент протича ток, той изпарява определено количество мастило в камерата, където създава едно мехурче, което оформя миниатюрна капка върху хартията.
Преди няколко години Xerox въведе една по-нова технология за печат, която е нещо като кръстоска между методите на мастилено-струйната и лазерната технологии. При нея принтерите използват един твърд, подобен на пастел блок от мастило. Мастилото се нагрява, стопява и протича през малки дупчици в принтерната глава при скорост от 20 милиона капки в секунда. Но вместо да отиде директно върху хартията, мастилото отива върху нагрят барабан и след това се притиска върху хартията. Цветовете са по-естествени и живи, тъй като тази технология генерира по-добро изображение, сравнено с това от лазерния принтер.
Цената – на покупката и след това
Мастиленоструйните принтери имат предимство пред останалите принтери по отношение на първоначалните разходи при закупуване. Производителите продават тези устройства на по-ниска цена и след това правят печалба от продажбата на скъпи мастилени касети. Така че, ако в началото ви се струва по-евтино да купите мастилено-струен, вместо лазерен принтер, след време тази покупка може да се окаже далеч по-скъпа. Ако месечно печатате повече от 100 страници, трябва да помислите за цветен лазерен принтер. Цената на печата с типичния цветен лазерен принтер, на базата на 5-процентно покритие на всеки цвят, излиза около 10 цента на страница, а някои компании дори свалят този разход до 8-9 цента. За копия, направени с мастиленоструен принтер, разходите са от два до три пъти по-големи. Друго предимство: лазерните принтери, черно-бели и цветни, са по-бързи и по-безшумни, отколкото мастилено-струйните.
Цветно срещу черно-бяло
Трябва да обмислите много добре дали ви е необходим цвят или не. Цветът без съмнение е по-привлекателен и може да подобри качеството на документите ви. Само че е по-скъпо. За щастие, в последно време цветните лазерни принтери поевтиняват. Разнообразието от модели се увеличава бързо, а цените падат до ниво, където дори малки фирми и домашни потребители могат да си позволят цветен лазерен принтер с добро качество.
Многофункционалност
Дали искате да си купите самостоятелен принтер или едно многофунционално устройство (MFD), което включва възможностите на копирна машина, скенер и факс? Популярността на MFD, както цветни, така и черно-бели, расте. Те изместват копирните машини и принтерите, особено в сферите на малкия и среден бизнес. MFD излиза по-евтино, отколкото покупката на отделни принтер, копир, факс и скенер. Потенциален недостатък е, че всички документи се изпращат към едно устройство и е възможно да се наложи да чакате за едно копие, докато някой друг изпраща факс. Както и ако MFD отиде на ремонт, все едно губите всички устройства. Многофункционалното устройство спестява пространство и е по-евтино, но може би няма да замени копирната машина, ако копирате големи количества.
Какво да търсим?
След като сте се спрели на цветен или монохромен, самостоятелен или многофункционален, ви остава да изберете най-добрия измежду стотици модели лазерни принтери, произвеждани от над десетина компании в този сегмент. Ето няколко критерии, които да ви послужат при вземане на решение:
Брой копия: Принтерите се оценяват по броя на копията, които се очаква да произвеждат месечно. Купете този, който отговаря на вашите специфични натоварвания и изисквания.
Скорост на печат: Тук има два фактора, които трябва да обмислите – броят на страниците, отпечатвани за минута (ppm), и времето за подготовка за отпечатване на първата страница. Ако имате адвокатска кантора, например, отпечатването на един документ от 200 страници ще ви отнеме около половин час с принтер със скорост на печат 8 стр./мин. Принтер със скорост на печат 35 стр./мин. ще свърши тази работа за по-малко от шест минути. Ако обаче основно във вашата фирма се печатат голямо количество писма от две страници, по-важният фактор е времето, което е необходимо за започване на печат на първата страница.
Разделителна способност (резолюция): Измерва се в точки на инч (dpi). Колкото е по-голямо това число, толкова по-ясно е изображението.
Разходи: Цената на касетите с тонер може да надхвърли цената на самия принтер. Най-голяма грешка правят хората, които купуват принтери на базата на цената на самото устройство и не гледат цените на консуматива – а обикновено най-евтините принтери имат по-висока цена на отпечатано копие.
Размер на хартията: Ако искате да печатате материали с размери, по-големи от А4, трябва да се уверите, че принтерът поддържа такива размери на хартията.
Работа в мрежа: Някои принтери имат вградени мрежови възможности, докато други ги предлагат само като допълнителна опция.
Тави за хартия: Дали принтерът има отделни тави, така че можете да държите готови за печат по всяко време хартия с формат А4 и пликове за писма, или ще ви се налага да сменяте хартията всеки път? Дали тавите могат да поемат достатъчно хартия или трябва непрекъснато да ги зареждате? Проверете преди да купите.
Двустранен печат: Може ли принтерът да печата върху двете страни на хартията или само върху едната? Някои принтери включват двустранния печат като стандартна функция, други като опция, а трети въобще не предлагат такава възможност.
Доставки на консумативи:Дали можете да си купувате тонер касети от близкия магазин при спешни случаи или трябва да ги поръчвате? Добре е да ползвате удобството на близък магазин на консумативи, където да се отбиете в случай, че ненадейно останете без тонер.
7  LEADER Съвети и препоръки / Принтер избор съвет и препоръка / Как да изберем принтер за офиса -: януари 05, 2012, 11:14:32
Избирането на принтер за офиса може да се окаже същинско предизвикателство. Предложенията са толкова много, че човек спокойно може да не разбере за голяма част от тях, особено ако не знае точно какво търси.
1. Най-евтиният принтер върши работа. Донякъде е така, но ниската цена на принтера обикновено означава по-високи разходи за поддръжка по-късно. Ако ще принтирате често, то тогава се насочете към модел с по-голям тонер или мастилници и задължително проверете цената на консумативите преди окончателното решение за покупка.
2. Каква технология? На пазара има мастилено-струйни, лазерни и LED принтери. В действителност всички ще ви свършат работа, но трябва да знаете, че лазерните и LED принтерите са подходящи, ако ще принтирате предимно текст и малко графики. Ако редовно ще има графики и изображения, то тогава по-добре ще е да се насочите към мастилено-струен модел.
3. Какви функции? Офис принтерите се предлагат с изключително много допълнителни функции. Например факс, скенер, свързване в мрежа, двустранно принтиране, голяма вместимост на хартия и т.н. Съобразете избора си с това колко души ще ползват устройството, колко често ще се принтира и приблизителен обем.
4. Скорост на печат. Често използван трик за привличане на внимание. Скоростта на печат зависи много от съдържанието на страницата. Обикновено между 20 до 40 стр./мин. е достатъчно за повечето офиси.
5. Оперативна памет. Ако често принтирате обемни документи, е добре принтерът да разполага с повече оперативна памет. Така принтирането няма да се прекъсва, за да се изтегля още информация. Между 64МВ и 256МВ е препоръчителното ниво за стандартните офиси.
8  LEADER Съвети и препоръки / Принтер избор съвет и препоръка / Избор на мултифункционално устроиство -: януари 05, 2012, 11:13:06
Какво многофункционално устройство да закупя?
И дали да е многофункционално или отделни устройства?

Принципно, закупуването на многофункционално устройство има няколко важни предимства, спрямо закупуването само на принтер, само на копир или на няколко устройства даващи заедно тези функции.
Предимства:
1. Пестите място – едно устройство заема по-малко място отколкото няколко
отделни.
2. Пестите пари - като отделните устройства ще ви излязат на обща стойност по-
висока отколкото цената на едно многофункционално
3. Пестите време – информацията няма да преминава през компютъра ви за
допълнителна обработка и конвертиране.
Недостатъци:
1. Спре ли принтера, нито можете да принтирате, нито да копирате, нито да си
разпечатвате факсове (ако многофункционалното устройство има факс платка),
тоест надеждността на машината е много важна.
2. Доста често се получават проблеми с драйверите за отделните функции на
машината, или евентуално несъвместимост с по-старите операционни системи.
3. Консуматива ще свършва по-бързо защото го ползвате за няколко неща
едновременно, а той е един и същ – както за принтера, така и за копира, така и
за факса.
Лично според мен, въпреки недостатъците които вече посочих, си заслужава да се инвестира в многофункционална машина. От тук насетне важен е избора каква да бъде тя? Моят съвет е да помислите за консумативите и и за поддръжката и, и от тази гледна точка да подходите към избора на марка.
Първият важен въпрос влияещ избора е дали ни трябват цветни разпечатки? Ако да – то при ниско натоварване (до около 5-10 страници на ден) възможен разумен вариант е мастило струйна много функционална машина, със значително по-ниски цени в сравнение с цветните лазерни многофункционални машини. Цените им варират от в зависимост от това дали ще имат факс платка, в зависимост от опциите (примерно автоматично подаване на оригиналите), и в зависимост от параметрите – памет, скорост, възможност за директно четене от памети за фотоапарати и прочие. В случай че имате нужда от цветни разпечатки и имате натоварване доста над 30-40
страници на ден, по удачен вариант за вас е вероятно цветно лазерно
многофункционално устройство
Ако имате нужда от монохромни (черно-бели) разпечатки, отново стигаме до въпроса с месечното натоварване, но при всички положения съвета ми е да закупите лазерно устройство – себестойността на копие е значително по-ниска в сравнение с мастило струйно устройство.
В крайна сметка е важно да знаете за какво точно ще ползвате машината и какви са
ви изискванията.
Ако не сме успяли да ви насочим в избора на многофункционална машина тук,
обмислете добре колко горе долу ще печатите на нея месечно, необходими ли са ви
цветни разпечатки и се свържете с нас за да ви помогнем в избора.
9  LEADER Съвети и препоръки / Как да удължим живота на лаптопа. / как да удължим живота на лаптопа -: декември 27, 2011, 06:05:15
Лаптопите са необходими ежедневно, но рядко получават необходимото внимание, за да се удължи животът им.

А когато се появи сериозен проблем с поддръжката им, изведнъж се сещаме, че са достатъчно скъпи и можехме да помислим по-рано за тяхното опазване.

Ето няколко съвета от нас, които в крайна сметка ще се окажат най-полезни за домашния бюджет.
1. Ако използвате личен лаптоп на работното си място, непременно намерете начин да залепите етикет или друг някакъв маркер, който да идентифицира устройството като лично притежание. Така ще избегнете инциденти, в които колега ползва машината ви погрешка.
2. Никога не оставяйте лаптопа без надзор, особено на места, където може да бъде съборен, настъпен, или наранен от някой по невнимание.
3. Внимавайте да не го изтървате или удряте, защото ще повредите хард диска.
4. Никога не си позволявайте да пиете течности докато работите. Подобно, не позволявайте на никой да оставя чаши с напитки наблизо, за да избегнете опасността от разливане и възможна фатална повреда.
5. Никога не хващайте лаптопа за монитора, а само за долната част. Винаги го местете като използвате и двете си ръце.
6. Не го съхранявайте в прекалено студени или прекалено горещи помещения.
7. Не го оставяйте близо до електрически уреди, защото магнитното им поле може да повлияе зле на частите на лаптопа.
8. Внимавайте, когато затваряте монитора за забравени моливи или химикали върху клавиатурата.
9. Не затваряйте монитора прекалено силно, не го усуквайте, и не драскайте екрана.
10. Не трупайте вещи върху капака и винаги пренасяйте лаптопа в специална чанта със защитни омекотени страни.
11. Не почиствайте монитора с обикновен препарат за стъкло. Използвайте само специализираните кърпички от магазините за компютърни аксесоари.
12. Бъдете внимателни, когато изваждате захранващия кабел. Изтръгването му от разстояние може да причини щети.
13. Никога не навивайте прилежно кабела в кръг. Вместо това го увийте разхлабено на цифрата осем.
14. Не местете небрежно лаптопа, когато е включен в захранващия кабел, защото може по невнимание да ударите страната, от която е включен и да повредите изхода за захранването.
15. Внимавайте, когато изваждате дискове от DVD устройството, защото може да отчупите малки парченца.
16. Не пренасяйте лаптопа с дискове в DVD устройството.
Съветите изглеждат познати, но докато не изградите навици не бива да ги пренебрегвате. Все пак с малко усилие ще си заработите по-дълъг живот на лаптопа. А това в дългосрочния аспект на спестени разходи за нова машина си е като спечелени пари.
10  LEADER Съвети и препоръки / Компютър избор съвет и препоръка / Как да изберем своя настолен Компютър -: декември 27, 2011, 11:10:34
Всеки компютърен компонент притежава различни технически спецификации, в днешно време изборът е огромен и все по-труден. Тук ще се опитаме да Ви запознаем с някой от основните видове компютри и основни видове параметри които трябва да се вземат под внимание при покупката на компютър:

Домашни и офис компютри :

За повечето домашни и офис потребители не е необходим компютър с голяма мощност, в тази категория спадат потребителите които сърфират в интернет, гледат филми, обработват документи и т.н. Разбира се, при работа с по-тежки офис приложения и мултимедия се изискват повече системни ресурси, за което е нужен по-мощен компютър.

Игри :

Това е може би един от най-важните фактори при избор на компютър, съвременните 3D игри предлагат различни видове ефекти и голям реализъм, който обаче изисква доста компютърна мощ в лицето на бърз процесор, голямо количество памет и бърза видео карта. Разбира се, игри могат да се играят и с компютър от по-нисък клас, но нивото на детайлите и резолюцията ще бъде доста под стойностите при които бихте могли да се насладите на истинското удоволствие.

Мултимедия :

Компютрите спадащи в тази категория са подходящи за хората които обичат да гледат видео с високо качество, обработка на изображения или видео файлове, музика и т.н. Високото качество изисква добър процесор, а съхранението на видео файлове твърд диск с голям капацитет, поради големият им капацитет.

Процесор :

Най-общо всеки процесор се характеризира с определена тактовата честота, измерена в GHz. Тя представлява скоростта на вътрешния му генератор на честота и определя бързината, с която могат да се обработват постъпилите данни. На практика по-високата честота означава, че компютърът е в състояние да обработва по-бързо необходимата информация. Също трябва да се обърне внимание на кеша,FSB, процесорната архитектура, консумацията при максимално натоварване.
Важното тук е да изберете своята марка процесори според потреблението на компютърът. Фирмите от който можете да избирате са Intel и AMD. Ако ще използвате компютърът си за работа в офис най-добре е той да е с Intel, докато AMD са по добри за игри. В момента Intel са малко по-добри от техните конкуренти от AMD, и няма да сгрешите ако вместо AMD си вземете Intel независимо за какво ще се използва. Силно препоръчвам новите серии i3, i5, i7, те са предимството на Intel. Ако все пак предпочетете AMD, нека той да бъде от сериите Athlon || и XEON.

Памет


Тук нещата стоят доста просто – колкото повече, толкова по-добре. 2 GB е минимумът, 4 GB е препоръчително. Имайте предвид, че ако използвате вградена видеокарта, тя ще заделя част от системната памет.

Около 70 % от всички системи, които се предлагат на пазара ни, са комплектувани с 2GB модули оперативна памет. Голяма част от производителите смятат, че подобен капацитет е достатъчен за ежедневните нужди на средностатистическия потребител, като сърфиране в интернет, прослушване на любима музика, обработка на документи и работа с база данни.

В случай че възникне необходимост от добавяне на допълнителни модули, е желателно да се направи справка за максималната поддържана адресируема памет, както и за наличие на свободни слотове в дънната платка. Също така проверете серията и MHz на RAM-та. В момента на пазара има няколко разновидности- най-доброто е DDR3 с 1600MHz, 1333MHz ; по-старата серия е DDR2, като тя е с параметри 1066MHz, 800MHz и 667MHz.

Твърд диск

Основни параметри на твърди дискове са неговият капацитет и оборотите на въртене на плочите. Капацитетът би следвало да се избере в зависимост от типичното приложение, което ще изпълнява компютърът при ежедневните задачи на потребителя. Ако мобилната система ще се употребява за пренос и съхранение на ценни документи и потребителят разполага с неголяма колекция от любими и често пускани мултимедийни файлове, то диск от 320-500 GB би бил достатъчен за инсталация на необходимите приложения и съхранение на документите. В случай че системата ще се използва от системен разработчик или проектант на специализирани CAD системи, то за предпочитане са моделите с по-голям капацитет като 640-1000GB.

Хубаво е да се обърне внимание и на друг параметър, скоростта на въртене на хард диска. Те биват от порядъка на  5400 rpm, 7200 rpm .Колкото по-висока е скоростта толкова по-бърз е хард диска.

Друга характеристика, която е важна при избор на диск е кеш паметта му. Колкото по-голям е размера на кеш паметта, толкова хард диска е по производителен. Хубаво е да е 32MB, но и един 16MB ще ви свърши чудесна работа.

Видеокарта

Ако държите на вариант с външна видеокарта, е добре да не се спирате на модели под 512MB. С такава ще можете да играете новите игри, макар и при невисоки разделителни способности и не на максимални настройки. Има и вариант с 1 GB, за който е спорно, че е по-бърз, но със сигурност е по-скъп. Тези модели са около два пъти по-бързи от по-ниските модели с 512MB. Ако пък искате нещо наистина супер бързо и добро вече има и видеокарти с 2GB памет.
Другия много важен параметър по който се трябва да се спрете е колко битова е видео картата. Минимумът е 128bit , колкото повече по добре, като имайте в предвид, че 258bit ще бъде двойно по скъпа.
Тук е момента да се спомене, че ако компютърът ще се използва за игри, тогава задължително той трябва да е с външна видео карта. Ако ще използвате компютъра за офиса, видеокартата е скъпа прищявка от която нямата наистина нужда.
Ако не държите на силна видео карта или ви е достатъчна вградената, все пак проверете какво видео е интегрирано на вашето дъно и внимателно изберете вашето дъно.

Оптично устройство

На повечето компютри стандартно се вграждат двуслойни DVD записвачки. Едва ли ще имате нужда от нещо повече. Ако сте ограничени откъм финансови възможности, бихте могли да предпочетете DVD записвачка, което не е кои знае колко по евтино.

Дънна платка :

При избора на компютърна конфигурация повечето потребители не обръщат голямо внимание на няколко важни елемента от системата. Някак си те остават на по-заден план в сравнение с това колко мощен да бъде процесорът или видео картата и колко памет да бъде инсталирана. По-рядко клиентът пита за дънната платка. Но тя е особено важен компонент, защото от нея зависи какъв процесор може да използвате, колко памет може да инсталирате, колко и какви периферни устройства ще може да включвате към ново изградената система. Дънната платка може и трябва да бъде възприемана като основа по същия начин както в строителството. Върху нея се надграждат всички останали компоненти. Ако имате стабилно и производително дъно, то ще се радвате на висока производителност от цялата система. Дънната платка прави възможна и комуникацията между отделните елементи.
• Сокет на микропроцесора. Определя какъв тип централен процесор (CPU) ще може да използвате. Трябва да решите какъв да бъде процесорът, преди да направите избор на дънна платка. За целта си отговорете на един основен въпрос: За какво точно ще бъде използван компютърът? Така ще си спестите пари и нерви. Ако основните ви приложения ще са игри или програми за тримерно анимиране, ще имате нужда от мощен процесор, бърза видео карта и много оперативна памет. Тогава ще трябва да инвестирате значителна сума. Но ако ще използвате вашия РС най-вече да си проверявате електронната поща, да разглеждате интернет страници или да работите с офис приложения, то тогава не ви е необходим толкова мощен и съответно скъп процесор.    
• Чипсет. Той е част от системната логика на дънната платка и се състои от два компонента – северен и южен мост. Именно чрез тях се осъществява връзката между процесора и останалите части на компютъра.
• BIOS (Basic Input/Output System). Присъства при всяка дънна платка и служи за зареж-дане на системата. Освен това контролира най–основните функции и при всяко стартиране провежда тест. Някои от системите разполагат с dual BIOS, който е резервно копие на оригиналния и при проблем използвате него.
• PCI слотове. Към тях можете да свържете различни допълнителни устройства, най–често звукова карта.
• AGP. Слот, предназначен за видео карта, все по-рядко използван и в момента е заменен от PCI Express.
• IDE и SATA. Интерфейси за твърдите дискове. SATA е по-новият и предлага по-висока скорост на трансфер, подобрена надеждност и възможност да включвате и изключвате твърдите дискове докато компютърът е включен (нещо, което би повредило старите дис-кове).
• Интегрирани звукови, видео и мрежови контролери. В много дънни платки тези функции са вградени от производителя.
Процесорът е основният елемент, който натежава при избора на дъно. Той е и първото нещо, идващо ви на ум, когато се говори за скорост и производителност на компютърната системата. Колкото по-бърз е процесорът, толкова по-бързо ще „мисли“ компютърът.
Днес нещата стоят сложно с процесорите. Основните производители Intel и AMD използват различни корпуси с различен брой крачета (PGA), които не са съвместими. В момента со-кетите се наименуват в зависимост от броя крачета в PGA.
Socket 775 , Socket 1155, Socket 1366 – това са сокети за Intel
Socket AM2, Socket AM3, Socket AM3+ - това са тези на AMD
Изборът на дънна платка зависи от това на какъв процесор сте се спрели.
Оперативна памет (RAM). Също представяла важна част при избора на дънна платка. Скоростта на процесора е от особено значение, но не трябва да се забравя и скоростта на чипсета, тъй като той определя бързината, с която процесорът взаимодейства с останалите компоненти. Паметта пък директно влияе върху скоростта, с която компютърът може да получи достъп до инструкции и данни, което означава че има голям ефект върху произво-дителността на системата. Дори да си купите и най-бързият процесор, ако имате бавна памет, просто, както се казва, сте за никъде. Наличното количество памет, с което разпо-лагате, определя и количеството информация, до която ще имате достъп моментално. Ос-новното правило в случая е, че колкото повече памет имате, толкова по-добре. Така че, ако можете да си позволите, купете повече памет. Като минимум при днешните приложения ви трябва 1 GB, за да работите напълно комфортно. Но ако сте любител на игрите, мислете за 2 GB.
В момента актуалните памети са DDR и DDR2. Поддръжка на DDR2 модули вече има и в AMD базирани системи със сокет AM2.
Допълнителни функции, вградени в дънната платка
Наличието на вградени контролери в дънната платка има своите положителни страни. Първо, разбира се, отпада нуждата от закупуване на допълнителни устройства за тези функции, което освен че пести пари, позволява да използвате и по-компактни кутии за компютъра. Но вграждането има и недостатъци. Основният е свързан с възможностите на интегрираните контролери.
Звукова карта. В момента почти всички дънни платки предлагат интегрирана звукова карта, която ще ви бъде повече от достатъчна за прослушване на музика или за игри. Но определено тя няма да достави съвършено качество, така че ако се занимавате професио-нално със звукообрабатка, този вариант е меко казано неприемлив. Освен това с по-добра звукова карта ще получите и по-качествено звучене при гледането на филми.
Видео карта. Вградената графика е удачен избор единствено, ако използвате вашия РС само за офис приложения и сърфирате в мрежата. Дори и в такива случаи, по-добър ва-риант е да изберете отделна видео карта от бюджетната серия, отколкото интегрираното решение. Ако сте геймър, това не е алтернатива за вас - за да играете новите игри при висока разделителна способност, ще имате нужда от мощна видео карта.
LAN карта. Интегрираната мрежова карта ще ви спести нищожно малко пари, тъй като в момента тези карти са много евтини. По-добрият вариант обаче е да разполагате с отделна, тъй като при мълнии и други проблеми ще изгори само тя, а не и цялото дъно.
Както разбрахте, при избора и изграждането на една компютърна конфигурация трябва да бъдат взети под внимание не малък брой фактори. Правилното подбиране на компонентите ще определи стабилността и производителността на системата. Разбира се, изборът на добра дънна платка ще ви гарантира спокойствие и впоследствие ще ви предостави въз-можност да обновите компонентите и съответно да повишите производителността на системата. На пазара ще намерите голямо разнообразие от марки. Със сигурност едни от най–добрите производители в момента са Asus, Gigabyte и MSI.
11  LEADER Съвети и препоръки / Рутер избор съвет и препоръка / Как да изберем своя Рутер -: декември 26, 2011, 02:35:49
Първо нека да започнем с това какво е рутер (маршрутизатор):
 Това самостоятелно устройство, което е част от компютърните мрежи и служи за управление на разпределянето на трафика (пакетите) информация между различни мрежи или различни сегменти от дадена мрежа. Рутерът най-често е свързан с кабели. Друг вид рутер е безжичният рутер, който разпространява сигнала до другите устройства в мрежата чрез електромагнитно излъчване с определена честота. В този случай обаче на дневен ред излизат въпросите по сигурността, тъй като ако е зададен свободен достъп, всеки с Wi-Fi приемник в района може да улавя сигнала му. Затова потребителят може да ограничи достъпа до безжичния рутер, като промени настройките му и въвъде криптиране на информацията с парола. Какво означават буквите на рутерите A/B/G/N тези букви показват скоростта на рутера. Буквите A/B и G са по-стари и по-бавни, докато N е най-новият и най-бърз клас скорост.
  Второто, което трябва да направите е да изберете подходящ тип рутер за вашият бюджет и мястото, където ще се използва.
 -Бюджетни решения: Характеризират се с ниска цена (30-75 лева) и съответно доста умерени възможности. Подходящи са за:
сърфиране
покриване на неголеми площи със сигнал (например двустаен панелен апартамент). Често предавателите и антените на някои от тези рутери са малко по-слаби.
НЕ са особено подходящи за голямо натоварване като скорост (например PON Power, Premium), голям брой едновременни връзки (теглене на торенти).
- Рутери от висок клас: рутерите от тази група, както и по-скъпите от предишната, имат няколко други характеристики:
·    Поддръжка на повече и по-нови стандарти (например N) или мимо технология. Предполагат се подобрен обхват и скорост. Важи казаното в забележката за горната група
·    По-мощен хардуер - това винаги е от полза
·    Понякога - по-добра антена
·    По-богат на функции софтуер. Най-важното, което си струва да се отбележи тук е QoS (quality of service). Тази функция ви позволява да задавате приоритет на различните видове трафик. Така например може да зададете най-нисък приоритет на торент програмата, а най-висок - на програма за гласова комуникация (подобна на Скайп). По този начин, дори когато теглите на максимална скорост торенти, ще може да сърфирате и говорите без да има насичания на звука. Имайте предвид, че QoS е доста ресурсоемък за рутера, а и на част от по-старите рутери не е направено особено добре.
При избора на подходящо място за вашата нова придобивка, най-важният проблем, който трябва да решите, е този с осигуряването на достатъчно добър сигнал (покритие) до всички стаи/клиенти. Също така, трябва да си дадете сметка, че до рутера ще трябва да достигат:

- захранване 220 волта - огледайте се за контакт или удължител
- лан кабела на доставчика
- ако има вързан клиент жично, лан кабел от него

По въпроса с безжичния сигнал, ще ви кажа, че неформално класическият G стандарт се нарича "технологията на 3-те стени", което значи, че през 3 стени от рутера в повечето случаи ще имате сериозни проблеми с връзката (да не кажа че я имате нет, я нямате).

Вероятно в рекламата на рутера ще прочетете, че осигурява покритие на 400 метра или нещо такова. Това е вярно само на открито, при пряка видимост между двете устройства, т.е. без дървета, коли, сгради помежду им. Повечето от вас ще използват своят рутер на закрито - в апартамент, офис или къща.
12  LEADER Съвети и препоръки / Лаптоп избор съвет и препоръка / как да изберем своя Лаптоп -: декември 26, 2011, 02:31:20
От няколко години насам, се забелязва все по-голям интерес към преносимите компютри. С всеки изминал ден броят на предлаганите от тях екстри става по-голям и от мобилни приятели лаптопите се превръщат в неразделна част от ежедневието на крайния потребител.
Огромният асортимент от подобни устройства, както и разнообразието от всевъзможни екстри към тях доста често затруднява избора на конкретен модел.
За да изберете най-подходящия лаптоп, с оптимална производителност и на добра цена, трябва да сте наясно за какво точно ще го използвате и като какъв.
Пример:
* за домашен компютър
* за образование
* за пътуване
* за офис
* за работа с мултимедия и игри
Процесор

Най-общо всеки процесор се характеризира с определена тактовата честота, измерена в GHz. Тя представлява скоростта на вътрешния му генератор на честота и определя бързината, с която могат да се обработват постъпилите данни. На практика по-високата честота означава, че компютърът е в състояние да обработва по-бързо необходимата информация. Също трябва да се обърне внимание на L2 кеша,FSB, процесорната архитектура, консумацията при максимално натоварване.

В момента Intel е пред AMD, когато става въпрос за процесорите на лаптопите, и това се вижда наи добре, когато се погледне пазара на лаптопи. Много по-голяма част от лаптопите са с процесор Intel, като за предпочитане са новите серий : i3(дву-ядрен икономичен процесор), i5(дву-ядрен процесор с по добра честота от i3, но и по-скъп), i7(серия четири-ядрени процесория с висок честота на работа).
Ако ще използвате лаптопа си за офис това е най-важния параметър който трябва да гледате! С колкото по добър процесор е лаптопа толкова по добре.

Памет

Тук нещата стоят доста просто – колкото повече, толкова по-добре. 2 GB е минимумът, 4 GB е препоръчително. Имайте предвид, че ако използвате вградена видеокарта, тя ще заделя част от системната памет.

Около 70 % от всички мобилни системи, които се предлагат на пазара ни, са комплектувани с 2GB модули оперативна памет. Голяма част от производителите смятат, че подобен капацитет е достатъчен за ежедневните нужди на средностатистическия потребител, като сърфиране в интернет, прослушване на любима музика, обработка на документи и работа с база данни.

В случай че възникне необходимост от добавяне на допълнителни модули, е желателно да се направи справка за максималната поддържана адресируема памет, както и за наличие на свободни слотове в лаптопа.

Когато закупувате допълнителна оперативна памет за мобилната си система, имайте предвид, че специализираните за тях модули са с различен формфактор – SODIMМ. По технология на производство SODIMM паметите се различават от паметите за настолните системи, но за сметка на това почти не се отчита особена разлика в производителността им.

Твърд диск

Основни параметри на мобилните твърди дискове са неговият капацитет и оборотите на въртене на плочите. Капацитетът би следвало да се избере в зависимост от типичното приложение, което ще изпълнява лаптопът при ежедневните задачи на потребителя. Ако мобилната система ще се употребява за пренос и съхранение на ценни документи и потребителят разполага с неголяма колекция от любими и често пускани мултимедийни файлове, то диск от 320-500 GB би бил достатъчен за инсталация на необходимите приложения и съхранение на документите. В случай че системата ще се използва от системен разработчик или проектант на специализирани CAD системи, то за предпочитане са моделите с по-голям капацитет като 640-1000GB.

В случай че лаптопът е комплектуван с мощна батерия и държите на високата входно-изходна производителност, то може да закупите от по-бързите, 7200 rpm дискове. В противен случай заложете на по-бавните (5400 rpm), които пък се отличават с по-ниска консумация на електроенергия – предимство по време на път при системи с по-слаби батерии.

Видеокарта

Ако държите на вариант с външна видеокарта, е добре да не се спирате на модели под 512MB. С такава ще можете да играете новите игри, макар и при невисоки разделителни способности и не на максимални настройки. Има и вариант с 1 GB, за който е спорно, че е по-бърз, но със сигурност е по-скъп. Тези модели са около два пъти по-бързи от по-ниските модели с 512MB.
Другия много важен параметър по който се трябва да се спрете е колко битова е видео картата. Минимумът е 128bit , колкото повече по добре, като имаите в предвид, че 258bit ще бъде двойно по скъпа.
Тук е момента да се спомене, че ако лаптопа ще се използва за игри, тогава задължително той трябва да е с външна видео карта. Ако ще използвате лаптопа за офиса или пърувания, видеокартата е скъпа прищявка от която нямата нужда.

Батерия

Всеки модел пристига с различен тип и капацитет батерия. Сред най-често предлаганите са литиево-йонните и никел-кадмиевите модели. Капацитетът им се измерва в амперчасове и на практика по-големият капацитет дава възможност да работите по-дълго с лаптопа, когато не се захранва от електрическата мрежа.

За съжаление голяма част от производителите не упоменават вида на предлаганата батерия, а единственото, което указват, е броят на нейните клетки. В този случай важи общоизвестното правило, че с колкото повече клетки разполага, толкова по-мощна и издръжлива е тя. Маломощните представители са с четири клетки, а по-мощните – с шест или осем.

Дисплей

За разлика от настолните системи, при които редовно може да се извършва замяна на стария монитор с по-нов и по-хубав модел, при закупуване на лаптоп такъв ъпгрейд не е възможен впоследствие. Поради тази причина би следвало внимателно да се подбере най-подходящият дисплей, в зависимост от собствените предпочитания за размера и качеството на матрицата.

Освен към лаптопите със стандартни пропорции на страните на екрана (4:3) в последно време се забелязва по-особен интерес и към моделите, снабдени с широкоформатни дисплеи (16:9). В зависимост от конкретните условия на работа може да избирате между екрани с матирана повърхност (за намаляване на отражението от различни обекти) и с блестящо гладки покрития (за подобряване на контраста на изображенията).

Имайте предвид, че по-големите дисплеи допълнително утежняват конструкцията на лаптопа и за разлика от другите устройства в системата, консумират значително количество електроенергия от заредената батерия, когато сте на път.

Стандартни и доста разпространени са 1280 x 800 или 1440 х 900 за 15,4-инчовите дисплеи и 1280 x 960 или даже 1440 х 1080 за 15-инчовите екрани. Въпреки че и времето за отговора на матрицата е важно, трудно ще разберете какво е то, тъй като го пише за твърде малко модели лаптопи. Дисплеите се делят и на два основни вида според покритието им. Едните са с блестящо покритие (може да се огледате, когато екранът е изключен), което за сметка на отблясъците е възможно да подобрява в много тесни граници контраста на дисплея. Другото покритие е матово и неговият плюс е, че намалява в голяма степен отблясъците. Не може да се каже еднозначно кое е по-добро. Ще трябва да погледнете няколко модела на живо и да си прецените сами.

Допълнителни екстри

Със сигурност няма да сгрешите, ако насочите вниманието си към модели, предлагащи поддръжка на Wi-Fi стандартите за връзка към безжична мрежова среда. По-скъпите лаптопи осигуряват връзка с FireWire устройства и вградени четци на преносима памет (SD, Memory Stick, MMC и т.н.). По-високобюджетните решения разполагат с вградени уебкамери и с по-голям брой високоговорители.

Оптично устройство

На повечето лаптопи стандартно се вграждат двуслойни DVD записвачки. Едва ли ще имате нужда от нещо повече. Ако сте ограничени откъм финансови възможности, бихте могли да предпочетете CD записващо устройство, което чете DVD-та.
13  LEADER Съвети и препоръки / Монитор избор съвет и препоръка / Избор на LCD Монитор -: декември 26, 2011, 10:56:02
Цените на LCD дисплеите падат, което кара организации и индивидуални потребители да обмислят замяна на обемистите CRT монитори с елегантни и енергийно ефективни плоски екрани.
Някои проучвания сочат, че един LCD монитор се изплаща за две години само от икономии на електричество. За сравнение, той консумира една трета от мощността, необходима на традиционния монитор, а също така излъчването от екрана е доста по-малко.
Не е за пренебрегване и фактът, че течно-кристалният екран заема много по-малко място. Така че въпросът не е дали да изберем LCD монитор, а какъв тип да бъде.  Има много фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на LCD монитор и е важно да отделите време за тяхното разглеждане, тъй като правите една сравнително дългосрочна инвестиция.
Изборът зависи от бюджета, с който разполагате, и от специфичните нужди.
Размер на екрана
Размерите на LCD екраните варират от 15 до 28 инча по диагонал. Обикновено, за рутинни офис задачи е достатъчно да имате 15” LCD монитор, но стандартът вече е поне 17”.
Всъщност разликата в цената тук не е единствената причина да изберете по-голям или по-малък размер на екрана. По-важна е действителната нужда. Ако ще използвате дисплея за малко на брой приложения, 15” LCD е достатъчен. Ако обаче ви се налага да работите върху няколко приложения едновременно, по-голямата площ на екрана е предимство.
Ако вашата работа включва анимация, препоръчителни са екраните с размери 19” или 22” LCD. Тъй като 22-инчовите имат способността да предоставят пълен HD формат, те са най-подходящи за дизайнери и видео редактори.
Съотношение широчина:височина
Съществуват LCD монитори със съотношение 4:3, но съвременната тенденция на телевизия с висока дефиниция, широкоекранни формати и 16:9 DVD-та се наложи и при LCD мониторите. Широкоекранните монитори са в състояние да показват видео записи във формат 16:9 в режим на пълен екран, без да ги режат.
Но това не означава, че размерът на екрана на широкоекранните монитори е по-голям от този на дисплеите със съотношение 4:3. Така че един 19” LCD има същата височина като един 17” LCD, но е по-широк. Всички монитори над 20” се предлагат само във широкоекранния формат.
Резолюция
Всички LCD монитори имат една резолюция, при която дават най-добро качество на гледане. Извън нея, те могат да поддържат и други резолюции. Трябва да проверите колко такива резолюции са поддържани за конкретния LCD монитор, тъй като неподдържаните резолюции дават изкривени изображения.
Повечето LCD монитори във формат 4:3 имат максимална резолюция 1280x1024, която е подходяща за рутинна употреба на всичко, освен гледане на видео с висока дефиниция.
Широкоекранните LCD монитори идват с резолюция от 1440x900, 1680x1050 или 1920x1200 пиксела, което ги прави подходящи за възпроизвеждане на видео с висока дефиниция, както и други задачи. Преобладаващата част от съвременните игри също идват с поддръжка на широкоекранен дисплей.
Ъгъл на виждане
Това е един от най-важните параметри, който все още се разглежда като слабо място на този тип монитори. Трябва да се проверят както хоризонталния, така и вертикалния ъгъл на гледане. При LCD мониторите картината изглежда перфектна, когато седите пред него, но се влошава, когато се преместите встрани. Така че търсете модел с най-голям ъгъл на виждане. За най-добро гледане се препоръчват монитори с ъгъл на виждане от 160 градуса нагоре.
Регулировки
LCD мониторите са леки и обикновено се поставят върху самостоятелна стойка. Има модели, които позволяват екранът да се наклони под известен ъгъл или да бъдат въртени в хоризонтална и вертикална посока. Този аспект е по-важен за един офис, отколкото за домашния потребител.
Размер на точката
Параметърът определя разстоянието между пикселите. Колкото е по-малко това разстояние, толкова по-ясна и качествена е картината. 0.22 милиметра е стойността, която се препоръчва при интензивна графика. При нормална употреба ще бъде достатъчно всичко между 0.26-0.30 мм.
Автоматична настройка
Това е една от най-важните характеристики на един LCD дисплей. При CRT мониторите изображението излиза извън рамките на екрана при промяна в резолюцията. При LCD това не може да се случи. Въпреки че повечето модели притежават тази характеристика,   все пак се препоръчва да проверите, преди да купите.
Завъртане на дисплея
НякоиLCD монитори имат възможност за обръщане на дисплея от режим „пейзаж“ в „портрет“. Това може да се направи с помощта на софтуер, който идва с монитора - той завърта и преформатира изображението, за да се покаже в новата ориентация. Освен това, мониторите с подобна функция могат да се завъртат по часовниковата стрелка (на 90 градуса), за да улеснят работата в режим „портрет“.
Входове
LCD-тата работят най-добре с цифров вход, така че ако такъв монитор е присъединен към D-порт, тогава цифровите данни се преобразуват в аналогови и след това при монитора се преобразуват обратно в цифров формат, което води до загуба на качество на сигнала. Интерфейсът DVI елиминира този процес на преобразуване и директно предава цифровия сигнал. Най-добрият вариант е вход DVI с HDCP.
HDCP криптира предаването на цифрово съдържание от компютъра, а мониторът, който поддържа HDCP, декриптира предадените данни без никаква загуба в целостта на съдържанието. Мониторите с този вид са по-скъпи обаче.
Монитори над 22” могат да показват съдържание в пълен HD формат, а някои от тях идват с HDMI вход, способен да предава HD съдържание без загуба на качество. Вече има графични карти, които идват с HDMI изход.
Параметри на картината (OSD)
LCD мониторите трябва да бъдат настройвани за яркост, контраст и цвят. Те идват с бутони за настройка, които осигуряват OSD контроли. Трябва да проверите дали тези контроли са лесни за използване и достъпни. Някои производители предоставят възможност за блокиране на OSD контроли, което означава, че никой не може да промени вашите настройки.
Аудио
Освен добавяне на визуален елемент към вашия настолен компютър, LCD мониторите предлагат пълни мултимедийни способности. Доста модели идват с вградени високоговорители. По принцип те не дават много силен звук, освен това качеството при максимална сила се влошава, така че тествайте аудиото на избрания модел, като слушате музика или гледате видео на максимум. Някои LCD екрани идват с жак за слушалки отстрани или отзад на панела. Ползвайте слушалки, когато има вероятност да пречите на околните.
Време на реакция
Това се отнася за времето, необходимо на кристалите в един LCD монитор да се включат и изключат. Колкото е по-малко времето на реакция, толкова по-добра ще е картината. Този параметър за LCD мониторите варира между 2 и 16 милисекунди. За текстообработка и сърфиране в Интернет закъснение от 8–16 ms няма да е проблем. Но за гледане на видео и за игри, мониторът трябва да има време на реакция не повече от 5 ms, за да не се получава размазване на картината.
Други фактори
Те зависят най-вече от специфични нужди на потребителя:
USB портове. Някои LCD монитори предлагат USB портове, които могат да са удобни, ако трябва да се свързват повече устройства.
Монтаж на стена. Удобна възможност, ако искате да поставите един LCD монитор на обществено място, като приемна, например.
Мъртви пиксели. Това е проклятието на LCD. Понякога, отделни клетки течни кристали застиват завинаги в изключено или включено положение по време на производство или транспортиране. Мъртвият пиксел е малка цветна или черна точка, която не се променя заедно с другите клетки и се отличава сред останалите. В Интернет са описани няколко метода за отърваване от мъртви пиксели, но те не дават 100% гаранция.
Страници: [1]
+- Последни Теми
Цифрова телевизия LEADER by skameykin22
януари 17, 2018, 11:55:50

Как да изберем своя настолен Компютър by Mell
септември 26, 2017, 01:43:41

Промоция на касови апарати и електронни везни Профина by saitma
декември 15, 2016, 11:41:02

Продавам части за РС by IcoMC
септември 15, 2012, 01:28:42

НЕТБУК или ТАБЛЕТ – NETBOOK OR TABLET by printstream
февруари 08, 2012, 03:19:05

Система за непрекъснато подаване на мастило-CISS by printstream
февруари 07, 2012, 03:18:20

Canon MP-250 не пуска мастило след презареждане by printstream
февруари 07, 2012, 10:33:51

Защо да си купим таблет? by Николай Александров
февруари 03, 2012, 12:29:07

Въстановяване на данни. by инж. Михаил П. Михайлов
януари 30, 2012, 01:46:55

Възможни грешки при PPPoE by Николай Александров
януари 27, 2012, 06:08:15


Facebook Comments
Powered by EzPortal
Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!